Vad finns det för fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort finns det många på marknaden numera. Varje bank har kanske tre fyra alternativ till kreditkort och det finns även resebolag, mataffarer, försäkringsbolag och andra företag som erbjuder dem. Det finns de klassiska Mastercard, Visa, American Express, Eurocard, och sen finns det nya kreditkortssystem som till exempel Revlover, där man har en lösning som påminner mer om internetbetaltjanster som PayPal.

Om man vill fundera över för- och nackdelar med kreditkort, så finns det en del punkter att tänka på.

Kostnader

Ett kreditkort kostar, och det är viktigt att ha koll på när räntan dras, vilka avgifter som finns och när pengarna skall betalas in. Det är också viktigt att hålla koll på vad som är övertrasseringsavgifterna om det är så att man någongång skulle överskrida den tillåtna kreditgränsen.

Möjligheterna till en buffert

En stor fördel med kreditkort är att man har en bra buffert om man till exempel får ett bra erbjudande då en vara man vill ha är väldigt bra prissatt, men man inte får lön förrän om en månad. Det finns också lägen då det är väldigt bra att ha en buffert om man tillfälligt behöver lite extra pengar, men man inte vill ha sparpengar på ett konto, utan man vill hellre placera dem i aktier eller fonder där de ger en högre avkastning.

Samla poäng och få tillgång till rabattnätverk

Många kreditkort belönar sina kunder med fina rabatter, och man samlar poäng på alla köp. Detta är en klar fördel för en som kund, och man får ofta tillgäng till fina specialrabatter. De kan finnas inom alla möjliga områden. Till exempel kan det vara bra att se specifikt efter rabatt i den lokala matbutikskedjan, ens favoritbensinmack, eller varför inte ens favoritflygbolag.

Få tillgång till premiumtjänster

Det är alltid trevligt att få VIP-behandling, och det är något vissa kreditkort kan vara nyckeln till. Många kreditkort ger tillgång till exklusiva VIP-lounger, och har även evenemangserbjudanden och erbjudanden om uppgraderingar på resor som man annars inte skulle ha tillgång till.

Försäkringar

Många kreditkort ger en som kund både reseförsäkringar och försäkringar på de varor man köper, om man betalar hela köpet med kreditkortet. Här är det dock viktigt att man kollar upp vad som gäller för att man skall få försäkringen att gälla. Hyr man till exempel en bil utomlands, kan man spara in pengar på försäkringen, men se till att kolla vad som gäller, för man kanske till exempel måste vara föraren för att försäkringen skall vara giltlig.

Spendera mer än man har

Det finns såklart en fara med kreditkort, man måste alltid hålla kolla på att man bara använder krediten tillfälligt, och att man inte börjar spendera mer pengar än vad man har. Det är tråkigt att alltid ligga en månad efter med betalningen, så kom ihåg att alltid se till att betala den utnyttjade krediten först.

Om man skall sammanfatta för- och nackdelar med kreditkort, så kan man se många fördelar i form av bra erbjudanden och exklusiva rabatter och försäkringar, men som med alla andra lån, så måste man hålla god koll på sin ekonomi och vara informerad om kostnader ifall man skulle använda krediten mycket.